10 Pekerjaan yang Sesuai Untuk Graduan IT

Terdapat banyak peluang pekerjaan untuk graduan yang telah tamat pembelajaran dalam bidang IT atau Sains Komputer. Apakah 10 pekerjaan itu?

1. Software Engineer​

Software Engineer merangkumi merancang dan memprogram perisian peringkat sistem termasuk sistem operasi, sistem pangkalan data dan sistem tertanam. Mereka memahami bagaimana kedua-dua perisian dan perkakasan berfungsi. Jurutera perisian sering dijumpai di syarikat elektronik dan telekomunikasi. Komputer, kejuruteraan perisian atau ijazah yang berkaitan diperlukan untuk kerjaya dalam kejuruteraan perisian.

2. System Analyst

Sistem Analisis menggunakan sistem komputer untuk menyiasat dan menganalisis masalah perniagaan dan kemudian merancang sistem maklumat yang memberikan penyelesaian yang layak, biasanya sebagai respons terhadap permintaan dari perniagaan mereka atau pelanggan untuk meningkatkan kecekapan dan produktiviti perniagaan. Sistem komputer memerlukan ketelitian yang tinggi untuk dirangka. Jadi, tugas seseorang penganalisis sistem amat penting dalam memastikan sistem yang dibina berfungsi dengan baik dan menepati kemahuan pelanggan.

3. Business Analyst

Business Analisis mengenal pasti peluang untuk peningkatan proses dan operasi perniagaan menggunakan teknologi maklumat. Peranannya berdasarkan projek dan bermula dengan menganalisis keperluan pelanggan, mengumpulkan dan mendokumentasikan keperluan dan membuat rancangan projek untuk merancang penyelesaian teknologi yang dihasilkan. Anda memerlukan pemahaman dalam teknologi untuk menjadi penganalisis perniagaan, tetapi anda tidak semestinya memerlukan ijazah teknikal.

4. Technical Support

Mereka memantau dan menyelenggara sistem komputer dan rangkaian organisasi. Pegawai sokongan teknikal sangat dipercayai oleh organisasi. Beberapa barisan sokongan memerlukan profesional dengan pengalaman dan pengetahuan tertentu, tetapi sokongan teknikal juga dapat menjadi cara yang baik dalam industri ini untuk para lulusan.

5. Network Engineer

Network engineer atau kejuruteraan rangkaian adalah salah satu pekerjaan IT yang menuntut teknologi. Peranannya meliputi pelaksanaan, pemeliharaan, pendukung, pengembangan dan perancangan jaringan komunikasi dalam organisasi, atau antara organisasi. Jurutera rangkaian juga bertanggungjawab untuk keselamatan, penyimpanan data dan strategi pemulihan bencana.  Mereka akan membuat lakaran kepada rangkaian, menjalankan ujian terhadap rangkaian tersebut dan membangunkannya, serta membuat penyelengaraan terhadap rangkaian tersebut.

6. Technical Consultant

Perunding teknikal memberikan kepakaran teknikal untuk mengembangkan dan melaksanakan sistem IT untuk pelanggan luaran. Mereka boleh terlibat pada mana-mana atau semua peringkat kitaran hayat projek: membuat kontrak; menyempurnakan spesifikasi dengan pasukan pelanggan, merancang sistem, menguruskan sebahagian atau keseluruhan projek selepas sokongan penjualan dan bahkan mengembangkan kodnya. Ijazah teknikal akan bermanfaat untuk peranan ini, tetapi tidak selalu diperlukan.

7. Technical Sales Engineer

Jurutera penjualan teknikal memberikan nasihat dan sokongan mengenai pelbagai produk dalam teknologi dan penjualan. Anda boleh menjual perkakasan, atau memuji faedah perniagaan keseluruhan sistem atau perkhidmatan. Hari ke hari, pekerjaan itu boleh merangkumi panggilan telefon, mesyuarat, persidangan dan menyusun cadangan. Ijazah teknologi tidak semestinya penting, tetapi anda harus mempunyai pemahaman teknikal yang mendalam mengenai produk yang anda jual.

8. Project Manager

Pengurus projek merancang dan mengatur sumber dan orang untuk memastikan projek selesai tepat pada waktunya, tetap sesuai dengan anggaran dan memenuhi keperluan perniagaan. Mereka mungkin menguruskan keseluruhan projek dari awal hingga akhir atau menguruskan sebahagian dari ‘program’ yang lebih besar. Ini bukan peranan peringkat awal dan memerlukan pengalaman dan asas teknologi dan kemahiran insaniah yang baik, yang penting untuk bekerja dengan pasukan pembangunan teknologi dan pengurus perniagaan peringkat lebih tinggi.

9.Web Developer

Pembangunan web adalah istilah yang luas dan merangkumi semua yang berkaitan dengan membina laman web dan semua infrastruktur yang ada di belakangnya. Pekerjaan boleh terdiri dari membuat intranet staf hingga membangun sistem pembayaran untuk peruncit dalam talian. Sebilangan besar pembangun web mempunyai kelayakan dan pengalaman dalam bidang IT tetapi anda boleh bermula sebagai pembangun web junior sejurus selepas universiti dan berusaha dengan baik.

10. Software Tester

Penguji perisian mengurus tahap jaminan kualiti pengembangan dan penggunaan perisian. Mereka melakukan ujian manual untuk memastikan perisian yang dibuat oleh pemaju sesuai dengan tujuan. Penguji juga boleh terlibat pada peringkat awal projek untuk menjangkakan perangkap sebelum kerja dimulakan. Banyak penguji perisian akan biasa dengan pengaturcaraan dan menggunakan bahasa pengekodan. Sebilangan besar penguji perisian akan mempunyai ijazah dalam sains komputer atau IT.

Sebenarnya masih banyak lagi pekerjaan yang melibatkan IT. Peluang pekerjaan sangat tinggi bagi graduan IT atas sektor teknologi yang semakin berleluasa. Jadi, jangan cepat berputus atas!

Semoga anda dapat pekerjaan dan berjaya di masa akan datang.